Songwriting

_DSC0454r

Just nu sitter jag och skriver tre låtar samtidigt, tro det eller ej. Jag tänkte då på att låtskrivning inte är någonting jag delat med mig speciellt mycket av egentligen, om man jämför med hur stor del det är av mig.

Lite historia. Under stort sätt hela min barndom brukade jag sjunga påhittade låtar. Jag brukade även ta en offentlig låt och byta ut texten på den. När jag var runt 9 år var Hannah Montana min förebild. Japp, det är sant. Jag ville vara precis som henne och kom därför på en hemlig artistidentitet. Miranda Wade. Haha. Det blev inte så mycket med Miranda, men det var iallafall kul att gå runt och veta en hemlighet ingen annan kände till.

När jag var 11 år var jag tillsammans med min kompis Julia och vi lyssnade på Demi Lovato. Julia kommenterade att hon tyckte det var coolt att Demi skrev sina egna låtar till skillnad från de flesta andra artister. Det var ingenting jag hade tänkt på. Jag trodde alla skrev sina egna låtar. Hur som helt bestämde vi oss båda för att skriva en låt den kvällen. Jag kommer ihåg att Julia skrev en om sin katt och jag skrev en om en kille som lämnade en tjej och gick direkt vidare till en ny. Ja, jag var mörk redan då. Låten heter Anymore och nu när jag läser min dåvarande engelska grammatik kan jag erkänna att jag skrattar en aning.

I walk the streets with you in my hand, you let me go and I stand here alone.

I see you walk away and meet another girl, I close my eyes and fall down to the floor.

I’m alone, I’m sad, you’re not anymore mine, how can you do something like this to me

I’m alone, I’m by myself

 

Anymore var iallafall den första ”riktiga” låten jag skrev. 11 år och på en gång kär i att skriva låtar. Jag skrev flera stycken, hela tiden, överallt, till och med på skoltoaletten, i klassrummet, i skogen och på bussen. Jupp.

Min låtskrivning har utvecklats en hel del under dessa (snart) 7 åren. Idag skriver jag fortfarande om heartbreak och liknande, men de kommer från ett personligare ställe. För mig utesluter det dock inte att skriva om fiktiva personer heller. Jag har skrivit låtar om tex grekiska guden Apollon, legenden om Tristan och Isolde och massa andra. Jag skriver låtar om det mesta bara för att lära mig mer och utvecklas.

Jag fick en gång för ganska länge sedan en fråga om tips om hur man kan börja skriva låtar. På den tiden hade jag inga speciella tips då jag själv mest bara skrev, men nu på senare dagar har jag funnit ett väldigt effektivt sätt att komma igång på. Se på en film. Tänk dig att du ska skriva låten som ska spelas i eftertexterna till filmen. Titta på filmen, förstå handlingen, tänk mycket på miljön som de vistas i, deras relationer, känslor och liknande. Sedan sätter du dig med ett block, en penna och ett instrument (eller bara din iPhone recorder) och skriv.

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>